World-Designs-Forum  

Go Back   World-Designs-Forum > World Designs > Problems
Register FAQ Members List Calendar Gallery Today's Posts Search Today's Posts Mark Forums Read

Problems For questions and answers re World Designs Projects

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 30th July 2018, 11:25 AM
Bawdsey Bawdsey is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2018
Location: Felixstowe
Posts: 5
Default KAT88 & KEL84 odd issues

Guys, This might be a complete Numpty question
I seem to have stumbled on a really strange issue with my KAT88 and also my KEL84 while finding out that I had a left/right channel swap when playing some music.

I disconnected one channel from the input of the power amp and noticed that I still had music coming from both speakers!
I thought this is odd….
So I changed to the other channel with the other open the same! Still music from both speakers at about the same level too.

So to take the pre amp out of the equasion I plugged an ipod into just one channel with the othe open, again output from both speakers this time the channel with no input seemed to have a lesser bandwidth.
Did the swap to the other channel again the same.

So the next thing I did was short out the input of the channel with no music, but still again output from both speakers a lesser bandwidth on the no input side.

So I grabbed my KEL84 and was doing the same! Made me think what going on?
Reply With Quote
  #2  
Old 30th July 2018, 01:14 PM
bob orbell bob orbell is offline
Senior Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: kettering northants.
Posts: 1,627
Default Re: KAT88 & KEL84 odd issues

The only thing I can think of is you must have your speakers connected wrong, to find out remove any ONE speaker plug from the amp. if I am right, both speakers will stop working, this is because you may have the speakers and consequently, the amp. in series. BOB
Reply With Quote
  #3  
Old 30th July 2018, 02:43 PM
Bawdsey Bawdsey is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2018
Location: Felixstowe
Posts: 5
Default Re: KAT88 & KEL84 odd issues

Thanks Bob I will try that, I guess this must be the internal wiring from the Output Transformers.
as on the binding posts there is just the one cable for each channel that goes to L/R speaker respectively.
Reply With Quote
  #4  
Old 30th July 2018, 03:25 PM
Phil Y's Avatar
Phil Y Phil Y is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2006
Location: Bristol, UK
Posts: 667
Default Re: KAT88 & KEL84 odd issues

Hi Bawdsey,

I think BOB is talking about your speaker cables, not internal in the amp. It is often cramped behind HiFi equipment and it would be possible to connect the cables wrongly(ie +ve of left and -ve of right going to one speaker). It will only take 2 seconds to check it.

Phil.
__________________
Commission for Dark Skies (CfDS)
Reply With Quote
  #5  
Old 30th July 2018, 03:34 PM
Bawdsey Bawdsey is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2018
Location: Felixstowe
Posts: 5
Default Re: KAT88 & KEL84 odd issues

Ah Right Phil,
The cable is in a round casing with the two conductors blue and red so definitely not mixed up as cut just short enough to fit in one pair of binding posts. as the L and R posts are physically too far apart to get them crossed.
Reply With Quote
  #6  
Old 30th July 2018, 04:30 PM
Bawdsey Bawdsey is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2018
Location: Felixstowe
Posts: 5
Default Re: KAT88 & KEL84 odd issues

I will check my connections tonight, just had a thought as I have bi wire so maybe I have LF/HF crossed L/R it just came to me
Reply With Quote
  #7  
Old 30th July 2018, 04:37 PM
Phil Y's Avatar
Phil Y Phil Y is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2006
Location: Bristol, UK
Posts: 667
Default Re: KAT88 & KEL84 odd issues

That sounds a possible, always check the easy stuff and never assume that something "must be" correct.
Usually the best plan is to think back to when you last changed something, even if some time ago. Have you had the speakers unplugged for any reason?

Phil.
__________________
Commission for Dark Skies (CfDS)
Reply With Quote
  #8  
Old 30th July 2018, 05:55 PM
Bawdsey Bawdsey is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2018
Location: Felixstowe
Posts: 5
Default Re: KAT88 & KEL84 odd issues

Well it was the Bi wires that had gotten crossed... phew
Thanks chaps
Simplezzz
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 07:02 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright World Designs